Q&A wonen

Ik heb woonruimte gevonden. Wat moet ik allemaal regelen? 

Inschrijven gemeente
Lees hier hoe je je kan inschrijven bij de gemeente Tilburg

Adreswijziging doorgeven
Rond je verhuizing is het belangrijk om je adreswijziging door te geven. Na inschrijving bij de gemeente Tilburg geeft de gemeente de verhuizing door aan je zorgverzekeraar, de belastingdienst en DUO. Dat betekent dat je daar geen adreswijziging hoeft door te geven. Dat moet je nog wel even doen bij bijvoorbeeld de huisarts, bank, onderwijsinstelling en sportclub.

Woonverzekering afsluiten
Als je woonruimte hebt gevonden, dan is het belangrijk dat je ook woonverzekeringen afsluit, zoals inboedelverzekering en/of opstalverzekering. Onder inboedel valt alles wat je kan oppakken en meenemen. Alles wat vast zit aan het huis en wat je niet kan weghalen zonder het te beschadigen, valt onder de opstalverzekering. Bij een kamer heeft de huisbaas waarschijnlijk al een opstalverzekering afgesloten, maar vraag het voor de zekerheid na. Word je zelf eigenaar van een woning? Dan moet je in elk geval een opstalverzekering afsluiten. Vergelijking hier de woonverzekeringen. Sluit je verzekering af op de website van je gewenste verzekering.

Heb je een inboedelverzekering voor studenten en woon je in een studentenhuis? Dan maken inboedelverzekeraars vaak een voorbehoud in de vorm van de zogenaamde binnenbraakclausule. Diefstal is dan alleen gedekt als er sporen van braak zijn aan de kamer. Heb je de deur van je kamer niet op slot gedaan en wordt er iets gestolen? Dan is dit dus niet verzekerd. Meer tips om inbraken te voorkomen vind je in deze Q&A bij de vraag "Ik heb woonruimte. Hoe voorkom ik inbraak" en op de website van de politie.

Aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering
Een aansprakelijkheidsverzekering sluit je af zodat schade die jij aanbrengt aan spullen van anderen gedekt is. Op een rechtsbijstandverzekering kun je aanspraak maken als er een conflict ontstaat en er juridische kosten worden gemaakt.

Inschrijven huisarts en tandarts
Vergeet niet om je in te schrijven bij een huisarts en tandarts in Tilburg. Hier lees je meer over inschrijven bij zorgaanbieders. Het is voor iedereen verplicht om een zorgverzekering af te sluiten.

Ik heb woonruimte gevonden. Met welke kosten moet ik naast huur in elk geval rekening houden?

Servicekosten
Ga je een woning huren, dan is het belangrijk dat je nagaat waar de huurprijs uit bestaat. Er wordt onderscheid gemaakt in de kale huurprijs of aanvullende servicekosten. Bij servicekosten kan het gaan om:
- Schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes
- Gas, water en licht in gemeenschappelijke ruimtes
- Verwarming indien dit niet per woonruimte geregeld is
- Klein onderhoud
- Glasverzekering
- Kosten voor huismeester
- Administratiekosten

Gas, water en licht
Het kan zijn dat een voorschot van de kosten voor gas, water en licht in de servicekosten zijn opgenomen. Dit bedrag betaal je dan bovenop de kale huur. Als de woonruimte exclusief wordt verhuurd, dan kies je zelf een energieleverancier. De kosten zijn afhankelijk van je woonsituatie. Nibud geeft je een inzicht in de verwachte kosten. Vergelijk hier de leveranciers voor gas, water en licht voor jouw woonruimte.

Internet en televisie
Ook de kosten voor internet en televisie zijn niet altijd in de servicekosten opgenomen. Is dit bij jou het geval? Dan kies je zelf de leverancier voor internet en televisie. Hier kun je leveranciers vergelijken. Vraag je vooraf af wat jij belangrijk vindt om af te sluiten. Misschien is alleen internet al voldoende? Tegenwoordig kun je vaak live televisie kijken via internet en met een Chromecast kun je beelden op de televisie afspelen.

Gemeentelijke belastingen
Naast de kale huur en servicekosten heb je te maken met gemeentelijke belastingen. Let op: de onroerendezaakbelasting (OZB) mag de verhuurder niet langer aan de huurder doorberekenen. Bij de rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsbelasting mag dit wel. Bespreek vooraf met je huisbaas welke gemeentelijke belastingen al zijn opgenomen in de servicekosten en welke jij nog kan verwachten. Bij de gemeente kun je opvragen hoe hoog de bedragen voor gemeentelijke belastingen zijn. Rond eind februari ontvang je (digitaal) je aanslag.

Verzekeringen
Als je woonruimte hebt gevonden, dan is het belangrijk om verzekeringen af te sluiten, zoals inboedelverzekering en/of opstalverzekering, maar ook aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering. Bij de vraag “Ik heb woonruimte gevonden, wat moet ik allemaal regelen” wordt meer informatie gegeven over deze verzekeringen.

Ik heb woonruimte gevonden. Heb ik recht op huurtoeslag?

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten van je woonruimte. Om huurtoeslag te krijgen, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Ga hier na of je in aanmerking komt voor huurtoeslag. Ook achteraf is het soms mogelijk om huurtoeslag aan te vragen, dus ga nog even na of je vorig jaar recht had op huurtoeslag.

Ik heb woonruimte gevonden, maar nog geen inrichting. Waar kan ik terecht?

Je bepaalt natuurlijk helemaal zelf hoe jij je woonruimte wil inrichten en welk budget je daar aan uit wil geven. Online kun je veel voor je inrichting vinden, bijvoorbeeld in de webshops van woonwinkels. In Tilburg zelf kun je ook op veel plekken terecht. Wil je graag nieuwe spullen, dan kun je bijvoorbeeld naar de woonboulevard gaan. Wil je spullen een nieuw leven geven? Loop dan eens binnen bij een van de kringloopwinkels of neem online een kijkje op Marktplaats of de facebookgroepen Marktplaats Tilburg en Omstreken en Gratis af te halen in de gemeente Tilburg!.

Weet je niet goed hoe je je woonruimte moet inrichten? Maak eens een plattegrond op Floorplanner en je ontdekt vanzelf wat past bij jouw woonruimte en wensen.

Ik heb woonruimte. Hoe voorkom ik inbraak?

Inbrekers bezoeken graag studentenhuizen. Ze kunnen er gemakkelijk rondhangen, want onbekenden vallen er niet snel op en waardevolle spullen liggen er vaak voor het grijpen. Inbrekers rekenen maximaal 30 seconden (!) voor het binnendringen in je kamer. Duurt het langer dan haken ze vaak af. Maak je het lastig om binnen te komen, dan verklein je ook de kans dat je waardevolle spullen worden gestolen. De belangrijkste tips om inbraak te voorkomen zijn:

- Laat onbekenden niet zomaar voor anderen binnen. Check eerst of je huisgenoot aanwezig is en de aanbeller kent.
- Laat laptops, tablets, smartphones of andere dure spullen niet in het zicht liggen.
- Installeer een ‘track and trace’ programma op je laptop, tablet en smartphone. Als je toch slachtoffer wordt, maakt het dat gemakkelijker om eigendommen te traceren
- Registreer waardevolle eigendommen met de app van Stopheling.nl. Dan kunnen spullen die zijn gevonden na een inbraak gemakkelijker bij de eigenaar worden terugbezorgd.
- Sluit de toegang tot je kamer af als je er niet direct zicht op hebt. Doe dat ook als je bijvoorbeeld in je tuin even een biertje gaat drinken.
- Sluit bij vertrek altijd alle deuren en ramen, zelfs als het warm weer is.
- Zorg altijd voor goed hang- en sluitwerk. Ook in studentenkamers.

Ik heb woonruimte, maar er zijn problemen met de woonruimte/huisbaas/huur. Waar kan ik terecht?

Heb je woonruimte gevonden? Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over je rechten en plichten. Het is belangrijk om te weten of alles klopt voordat je je huurcontract tekent. Check in ieder geval de volgende punten:
- Is er sprake van legale kamerverhuur? Hier vind je een lijst met de kamerverhuurpanden die bij de gemeente geregistreerd staan. Woningen waar 3 of meer personen op kamers wonen en die niet op deze lijst staan, worden ten onrechte als kamerverhuurpand gebruikt. Bij illegale huisvesting moet de gemeente handhavend optreden, wat kan betekenen dat je daar niet kunt blijven wonen.
- Betaal je geen onterechte bemiddelingskosten? Bemiddelingsbureaus mogen over het algemeen geen bemiddelingskosten in rekening brengen aan de huurder wanneer zij handelen in opdracht van de verhuurder.
- Is de huurprijs niet te hoog? Een huisbaas mag niet zomaar elke huurprijs vragen voor een studentenkamer of huurwoning. De maximaal redelijke huur van woonruimte kun je nagaan via de huurprijscheck van de Huurcommissie of Check je kamer van de Landelijke Studentenvakbond.
- Huur je een kamer, studio, appartement of huis in Tilburg en ervaar je problemen met je woning, verhuurder of huurprijs? Huurteam Tilburg gaat samen met je kijken naar een passende oplossing. Huurteam Tilburg is een adviescentrum voor alle vragen rondom huren voor alle inwoners van Tilburg.

Daarnaast kun je ook gratis juridische hulp en advies krijgen bij de Rechtswinkel Tilburg. De Studentenlijn van de Landelijke Studentenvakbond kan je ook helpen met juridische vragen over huur.

Ik heb sinds mijn studententijd meer uitgaven waar ik rekening mee moet houden. Wat kan mij helpen om overzicht te houden?

Als je studeert en zeker als je dan ook nog op jezelf gaat wonen, komen er veel kosten op je af. Het wordt aanbevolen om een overzicht te maken van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Een overzicht helpt om te voorkomen dat je geld tekort komt. Nibud heeft een maandbegroting voor studenten opgesteld die je kan gebruiken voor het maken van een overzicht.

Ik ben een internationale student. Hoe bereid ik mijn studietijd in Tilburg voor?

Op de Tilburg Student App vind je handige informatie en tips voor je komst naar en verblijf in Tilburg, bijvoorbeeld over:
- Inschrijven bij de gemeente Tilburg
- Huisvesting
- Zorgaanbieders en afsluiten zorgverzekering
- Activiteiten
- Vervoer
- Bijbaan

Ook studentenvereniging I*ESN voor internationale studenten helpt je met voorbereiden. Zij kunnen je helpen als je vragen hebt, maar ze organiseren ook allerlei activiteiten. Word lid en kom in contact met andere studenten. Lees hier alvast meer over:
De Nederlanders
Paklijst

Ik zoek vervoersmiddel om te reizen door Tilburg. Waar vind ik meer informatie?

Wil je een fiets kopen, rijlessen volgen of naar een andere stad reizen? Lees hier meer over reizen door en vanuit Tilburg.