Stage en afstudeeropdracht

Stage lopen en een afstudeeropdracht dragen bij aan het opdoen van relevante werkervaring. Dit is heel waardevol voor je eigen ontwikkeling, maar het helpt ook om na afstuderen een baan te vinden.

Hoe vind je een stage? 
(alle tips zijn ook van toepassing voor het vinden van een afstudeeropdracht)
Allereerst is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de mogelijkheden en vereisten rondom stages van jouw onderwijsinstelling. Daarnaast is het goed om te bedenken wat voor een stageplek je zoekt. Zo kun je gerichter zoeken. Je zou ook eens met docenten kunnen praten over wat voor een type stages er allemaal zijn en wat je kan verwachten.

Tips:
- Gebruik jouw netwerk en/of het netwerk van je docent. Er zijn docenten die naast het lesgeven ook in het veld werken.
- Sommige opleidingen hebben een lijst met organisaties die stageplekken beschikbaar heeft. Zo’n lijst maakt het vinden van een geschikte stageplek makkelijker, omdat die organisaties waarschijnlijk al vaker met jouw onderwijsinstelling hebben samengewerkt. Ze weten wat ze van elkaar kunnen verwachten.
- Integrand biedt stages aan van Nederlandse bedrijven tot multinationals
- Specifiek voor studenten van Tilburg University: Career Portal. Hier worden studenten van Tilburg University en organisaties die stageplekken (kunnen) bieden samengebracht.
- Er zijn verschillende vacaturewebsites die (ook) stages aanbieden:

Zoek je een stageplek in het buitenland?
- AIESEC biedt stages en projecten in 110 landen.
- Een Erasmus+ beurs kun je na afstuderen aanvragen om stage te lopen in één van de programmalanden.

Ben je een internationale student?
Ook jij kan genoemde manieren gebruiken om aan een stageplek komen. Houd er wel rekening mee dat in sommige situaties een tewerkstellingsvergunnig (TWV) of een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVA) nodig is.
Stagiairs met een paspoort van één van de EER-landen of van Zwitserland, mogen vrij werken in Nederland. Stagiairs met een andere nationaliteit hebben een TWV of GVVA nodig.

  • Duurt de stage korter dan drie maanden? Dan vraagt de werkgever een TWV aan bij het UWV.
  • Duurt de stage langer? Dan vraagt de werkgever een GVVA aan bij de IND.