Na afstuderen

Diploma binnen? Gefeliciteerd!
Vanaf nu ga je niet meer als student door het leven, maar als werkende. En daar hoort een baan bij. Maar hoe vind je de juiste baan?

Allereerst is het handig om te weten hoe het werkt. Na afstuderen begin je meestal in een startersfunctie om ervaring op te doen. Vaak word je dan intensief begeleid, je pakt kleine (deel)opdrachten op en je bouwt aan je netwerk. De woorden ‘junior’, ‘assistent’ of ‘trainee’ helpen je zo’n startersfunctie te herkennen. Vaak groei je na 3 tot 5 jaar door naar een medior functie en vervolgens naar een senior functie.

Tips die je na afstuderen helpen om dé baan te vinden:

 1. Zorg ervoor dat jouw cv up-to-date is.
 2. Als je dat nog niet hebt gedaan: maak een profiel aan op LinkedIn en zorg ervoor dat ook dit profiel up-to-date is.
 3. Geef op jouw sociale media aan dat je op zoek bent naar een baan. Wees daarin zo specifiek mogelijk.
 4. Realiseer je dat organisaties op jouw naam gaan googelen. Wees ze voor en wijzig of verwijder informatie als dat nodig is.
 5. Schrijf je in op vacaturesites en bij uitzendbureaus. Zo zorg je ervoor dat jij wordt gevonden! Hier vind je uitzendbureaus in Tilburg e.o.
 6. Ga op zoek naar vacatures op:
  - Vacaturesites
  - LinkedIn
  - Websites van interessante bedrijven
  - Voor studenten en alumni van Tilburg University: Career Portal is dé plek waar jij met werkgevers in contact komt.
 7. Bezoek carrièrebeurzen en conferenties.
 8. En last but not least: stel alvast een basis voor jouw sollicitatiebrief op. Hier vind je tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief.

Maar is dit de enige weg? Zeker niet! Heb je er al eens aan gedacht om ondernemer te worden? Iedereen, ook al ben je nog geen 18 jaar, kan zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

Ben of ken jij een jongere tussen de 18 en 27 jaar, woonachtig in Midden-Brabant, die is afgestudeerd en wel wat hulp kan gebruiken bij het vinden van de eerste baan?
Jongerenpunt organiseert 8 gratis workshops van 5 t/m 27 juli. In deze workshops geven krijg je antwoord op alle vragen die jij hebt over solliciteren en de arbeidsmarkt. Aansluitend krijg je de mogelijkheid voor 1 op 1 coaching tot jij DE baan hebt gevonden. Meer informatie lees je hier. Heb je nog meer vragen of wil je je aanmelden? Stuur dan een WhatsApp naar Jolijn +31 6 11463212.