Studentenwelzijn
Studentenwelzijn is een actueel onderwerp. Zeker ten tijde van corona vraagt dit onderwerp terecht om alle aandacht. Bij welzijn gaat het niet alleen om fysiek welzijn. Ook mentaal welzijn en sociaal welzijn spelen een belangrijke rol. Alle vormen van welzijn beïnvloeden elkaar en bepalen uiteindelijk hoe jij je voelt, maar ook in hoeverre je in staat bent om te presteren.
Fysiek welzijn kun je definiëren als goede lichamelijke gezondheid. Je voelt je fysiek goed als je gezond en fit bent en als aan alle basisbehoeftes van het lichaam is voldaan. Hierbij kun je denken aan eten en slapen.
Mentaal welzijn gaat om gezondheid van je geest. Deze vorm is minstens net zo belangrijk als de andere vormen. Als je lekker in je vel zit functioneer je beter, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter aan.
Sociaal welzijn gaat om de mate waarin je je goed voelt en je bent opgenomen in de maatschappij. Het wordt beïnvloed door meer objectieve economische factoren, zoals werk, inkomen, een huis en toegang tot onderwijs en gezondheidszorg. Dit maakt ook dat deze vorm van welzijn soms lastiger aan te pakken is dan fysieke en mentale welzijn.
Om je welzijn te verbeteren kun je natuurlijk de Tilburg Student App gebruiken. De komende periode zullen we over elke vorm van welzijn artikelen publiceren onder Nieuws. Ook geven we tips voor activiteiten. Om te beginnen kun je de studentenroutes lopen om in beweging te blijven en te ontspannen. Zo werk je alvast aan je fysieke welzijn en mentale welzijn.
Ook de Tilburgse onderwijsinstellingen zijn zich bewust van het belang van studentenwelzijn en doen er alles aan om jullie te ondersteunen. Wil je met iemand praten? Informeer dan bij je onderwijsinstelling naar de studentenpsycholoog. Ben je bang om studievertraging op te lopen? Neem dan contact op met de studentendecaan. In het mbo kun je terecht bij je studiebegeleider.
- Studeer je op Avans Hogeschool en zoek je ondersteuning? Dan kun je hier terecht.
- Fontys heeft het platform Fontys Helpt! gelanceerd waar studenten terecht kunnen met ondersteuningsvragen.
- Tilburg University biedt ook verschillende vormen van ondersteuning. Kijk hier wat zij jou kunnen bieden.
Wil je (anoniem) je verhaal kwijt? De Kindertelefoon biedt elke dag tussen 11.00 en 21.00 uur een luisterend oor voor iedereen tot 18 jaar. Iedereen tussen de 18 en 24 jaar kan elke dag de Alles Oké? Supportlijn bellen tussen 14.00 en 22.00 uur. Je kan met beide bellen of chatten.
Heb jij financiële zorgen of vragen? Dan kun je contact opnemen met het Financieel Spreekuur. Zij zijn beschikbaar van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.