Q&A corona
Ik heb vragen over de coronamaatregelen. Met wie kan ik contact opnemen?
Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent over de geldende maatregelen. Hieronder lees je over de landelijke - en lokale maatregelen van Tilburg e.o.
- Landelijke maatregelen
- Lokale maatregelen
Steffie
Zijn de maatregelen onduidelijkheid of spreek je geen Nederlands? Steffie legt het op een eenvoudige manier uit. In verschillende talen en voor verschillende situaties. Ze beantwoordt vragen als: Welke symptomen kun je verwachten als je het virus krijgt? Hoe zorg je ervoor dat jij en anderen niet ziek worden? Welke maatregelen gelden er als je wilt sporten, alleen of met anderen? En met hoeveel mensen mag je buiten afspreken?
Heb je toch nog vragen over de maatregelen?
Tussen 8.00 en 20.00 uur kun je bellen naar het publieksinformatienummer 0800 – 1351.
Ik wil een evenement organiseren. Hoe doe ik dat in coronatijd?
Evenementen zijn niet toegestaan, in de toekomst hopelijk weer wel. Lees hier hoe we in Tilburg evenementen organiseren en wat je moet doen.
Naast de gebruikelijke documenten zoals een situatieplan, plattegronden en een veiligheidsplan, moet je nu ook een COVID-19 plan aan je melding of aanvraag toevoegen. Hierin leg je uit welke maatregelen je gaat nemen. In de noodverordening van de Veiligheidsregio Midden-Brabant en hygiënemaatregelen COVID-19 staat waar je activiteit of evenement aan moet voldoen om coronaproof te zijn.
Als je vooraf je plannen wilt bespreken, neem dan contact op met een van deze accountmanagers van de gemeente Tilburg:
- Jet van Laar Binnenstad, Spoorzone, Het Laar
- Wim Caron Overige locaties.
Ik voel mij eenzaam en daar wil ik iets aan doen. Wat kan ik doen?
Platform Eenzame jongeren
Voel je je veel alleen? Je bent niet de enige. Heel veel jongeren voelen zich dag in dag uit alleen. Op het platform Eenzame Jongeren staat veel informatie. We noemen alle hulporganisaties die jou kunnen helpen je eenzaamheid te doorbreken. Ook lees en zie je ervaringsverhalen. Of doe de zelftest: eenzame gevoelens zijn niet altijd een probleem waar je iets mee moet. Ook staat er wanneer het verstandig is om wel stappen te nemen. Ook is er een forum waarop je een vraag of berichtje kunt achterlaten en een chatfunctie, waarbij je in gesprek kunt gaan met vrijwilligers die zelf ook ervaring hebben met eenzaamheid.
Facebookgroep Brabant Maatjes
Voel je je tijdens deze crisis extra eenzaam? Zou je graag contact willen maken met jongeren die in hetzelfde schuitje zitten? Twijfel dan niet en word lid van de besloten facebookgroep Brabant Maatjes. Deze groep is voor jongeren tussen de 16 en 35 jaar die in (de buurt van) Tilburg wonen. In deze groep onderhouden we de contacten nu even op afstand. Als de crisis voorbij is, zijn er weer leuke dingen mogelijk. Een avondje wat drinken in de stad bijvoorbeeld of een dagje Efteling.
Ik zit niet lekker in mijn vel. Waar kan ik terecht?
Kindertelefoon | Alles Oké? Supportlijn
Zit je niet lekker in je vel? Heb je problemen op je werk, studie of school? Gaat het niet lekker thuis? Maak je je zorgen om de toekomst? Zit je iets dwars wat je echt even kwijt moet? Of heb je geen flauw idee waarom, maar voel je je gewoon niet oké. Alles is bespreekbaar. Geen onderwerp is gek of raar en geen probleem te klein of te groot. De Kindertelefoon biedt elke dag tussen 11.00 en 21.00 uur een luisterend oor voor iedereen tot 18 jaar. Iedereen tussen de 18 en 24 jaar kan elke dag de Alles Oké? Supportlijn bellen tussen 14.00 en 22.00 uur. Je kan met beide bellen of chatten.
Evie | Online zelfhulptrainingen
Slaap je slecht en pieker je veel? Zit je niet lekker in je vel en vind je het moeilijk om te ontspannen? Meld je dan aan op Evie | Online zelfhulptrainingen en ga aan de slag met je klachten. Evie is het e-healthplatform voor online zelfhulptrainingen. Iedereen in de gemeente Tilburg en Goirle kan er gebruik van maken.
Waar kan ik terecht voor overige hulp tijdens de coronacrisis?
T-Helpt
Lokaal en regionaal zijn er allerlei initiatieven waar inwoners tijdens de coronacrisis terecht kunnen voor hulp. Het meest actuele overzicht vind je op T-Helpt. Daar staan ook allerlei initiatieven voor studenten bij.
R-Newt voor jongeren
Ben je tussen de 10 en 27 jaar? Zit je ergens mee, heb je een lastige vraag of weet je niet hoe je met iets om moet gaan? R-Newt staat voor je klaar. Je kunt een app sturen naar 06-30124098 of met ze mailen. Twijfel niet en neem gewoon contact met ze op als je ergens mee zit. Meer informatie over R-Newt? Kijk op de website of check een van de social media kanalen.
R-Newt kan je bij van alles en nog wat helpen. Wat voorbeelden:
- Een luisterend oor als je niet lekker in je vel zit (wat helemaal niet raar is in deze tijd)
- Als je moeite hebt om je huiswerk te maken
- Als je geldproblemen hebt
- Als je hulp nodig hebt bij het doen van de belastingaangifte of het invullen van formulieren
- Als je vragen hebt over seksualiteit, corona, vrienden, je toekomst etc.
- Als er veel spanningen thuis zijn
- Als je je verveelt (we hebben online veel leuke activiteiten voor je in de aanbieding)
- Als je meer wilt bewegen/sporten
Ik spreek geen Nederlands en ik heb behoefte aan hulp of een luisterend oor. Waar kan ik aankloppen?
De Rode Kruis Hulplijn is bereikbaar voor mensen die geen Nederlands spreken. Een luisterend oor, advies of extra hulp nodig tijdens de coronacrisis? Bijvoorbeeld omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je terecht bij speciale WhatsApp-nummers voor verschillende talen. De hulplijn is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
Stuur een bericht of spreek een bericht in bij deze WhatsApp-nummers:
Arabisch | 06-48158055
Chinees (Mandarijn en Kantonees) | 06-48158057
Pools | 06-48158064
Portugees | 06-48158083
Tamazight | 06-48158055
Turks | 06-48158053
Ik verveel me. Wat kan ik doen?
Activiteiten Tilburg Student App
Helaas kan er nu niet zoveel, maar in de toekomst mag er gelukkig weer meer. De activiteiten die op dit moment wel kunnen, staan in de agenda. Hier vind je ook de studentenroutes. Door het lopen van deze routes leer je de stad Tilburg beter kennen. Daarnaast kun je inspiratie opdoen voor activiteiten.
Buurtsport
In Tilburg is een team van buurtsportwerkers actief dat in verschillende wijken leuke en sportieve activiteiten organiseert. Van voetbal tot basketbal en van BMX tot streetdance. Buurtsportwerkers laten jongeren kennismaken met een verschillende sporten. De programma's van buurtsport zorgen ervoor dat jongeren zelf actief betrokken worden bij het aanbod. Naast sporten kun je ook activiteiten mee organiseren.
Wil je meedoen met een activiteit bij jouw in de buurt? Volg Buurtsport op Facebook en stuur ze een bericht. Hier vind je een overzicht met alle buurtsportmedewerkers uit de verschillende stadsdelen van Tilburg.
Brabant leert
Brabant Leert maakt een Leven Lang Ontwikkelen voor Brabanders bereikbaar. Je krijgt tools in handen om zelf de regie te nemen. Denk aan (gratis) online cursussen en (gratis) loopbaanadvies. Je kan ook persoonlijke begeleiding krijgen, zelfs als je nog niet weet wat je precies wil of als je twijfelt aan je toekomst.
Ik zit in het bestuur van een vereniging en wij willen fysieke activiteiten organiseren. Zijn er voorbeelden van activiteiten die wel mogen binnen de coronamaatregelen?
Walking Buddy
Bij Walking Buddy kunnen studenten zich inschrijven via Google forms om gekoppeld te worden aan een buddy waarmee ze een wandeling kunnen maken. Vertel wat over jezelf en geef aan welke ‘walking buddy’ jouw voorkeur heeft. Denk aan geslacht, studie en plaats. Walking Buddy informeert je via WhatsApp met wie je gematched bent. Je krijgt de gegevens van deze persoon. Tot nu toe is Walking Buddy een groot succes vanwege de laagdrempeligheid en ze merken dat mensen, binnen de maatregelen, graag iets fysieks willen doen. Deze activiteit wordt georganiseerd door I*ESN.
I*ESN Eats
Normaliter houdt I*ESN eens paar maand een kookavond, genaamd Cooking with Culture. Iedere maand komt dan een andere keuken aan bod. Samen met de kookcommissie kookt een internationale student een driegangenmenu. Door de maatregelen mag dit nu niet, dus is I*ESN Eats opgezet. De kookcommissie kookt een maaltijd die thuis opgewarmd kan worden. Via Google forms schrijven mensen zich in en daarbij kunnen ze ook de optie aanvinken om gematched te worden met een dinner buddy. De maaltijden worden persoonlijk door I*ESN afgeleverd bij de deelnemers thuis. Zij kunnen die dan zelf of met een dinner buddy opeten. Deze activiteit wordt georganiseerd door I*ESN.
Wandeltochten/routes
In teamverband buiten sporten is de ideale oplossing om in contact te blijven met medestudenten. Om dit te stimuleren en te faciliteren zijn er WhatsApp groepen in het leven geroepen waarin Vidraten afspreken om samen te gaan wandelen, rennen of fietsen. Ook hebben we routes gemaakt en gepubliceerd op Strava die studenten gemakkelijk kunnen downloaden en volgen. Zo kunnen we toch nog voor een stukje onderlinge competitie zorgen en kunnen prestaties worden vergeleken. Uiteraard ook erg handig als studenten fit willen worden voor de eerste editie van de Tilburgse Triatlon! Deze activiteit wordt georganiseerd door Vidar.
Ik heb vragen over studievertraging. Kan iemand mij helpen?
Heb je vragen over studievertraging en zit je op het hbo of de universiteit? Neem dan contact op met de studentendecaan. In het mbo kun je terecht bij je studiebegeleider.
In uitzonderlijke situaties kan je studentendecaan of studiebegeleider een voorziening (prestatie)beurs voor aanvragen. Lees hier meer over deze voorziening.
Ik ben op zoek naar een bijbaan. Wie kan mij helpen?
Jongerenpunt
Zoek je een bijbaan en kan je hulp gebruiken? Neem dan contact op met het Jongerenpunt Midden-Brabant. Zij helpen je met:
Het uitzoeken waar je recht op hebt
Het vinden van een andere baan
Het maken van een cv en sollicitatiebrief
Oefenen met solliciteren
Het regelen van tijdelijk inkomen als overbrugging
GGD
Wil je van toegevoegde waarde zijn in coronatijd? De GGD heeft meer dan voldoende werk en biedt studenten (bij)banen die goed te combineren zijn met je studie. Je kan bijvoorbeeld je administratieve kennis inzetten als klantenservice medewerker of je communicatieve skills als medewerker van de corona vaccinatielijn. Ook kun je medewerker in de corona teststraat of bron- & contactonderzoeker worden. Ben je geïnteresseerd? Kijk dan bij de GGD Hart voor Brabant.
Uitzendbureaus
Bij Bijbaan vind je verschillende uitzendbureaus waar je terecht kan. Zij kunnen je helpen met het vinden van een nieuwe baan, ook in coronatijd. Succes!
Ik wil hulp bieden in coronatijd. Wat kan ik doen?
Serve the city
Veel studenten willen zich inzetten voor anderen, maar weten simpelweg niet hoe ze moeten beginnen. Studentenvereniging Serve the city Tilburg wil studenten de kans geven om vrijwilligerswerk te doen. Je kunt je bijvoorbeeld gaan inzetten voor inwoners die hulp op dit moment goed kunnen gebruiken. Alleen bellen voor een praatje of even boodschappen doen, kan in coronatijd al een groot verschil maken. Ook kun je je inzetten voor een duurzamer en groener Tilburg. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact met Serve the city op. Stuur ze een bericht op social media of stuur een mail.
NLvoorelkaar
Iedereen heeft de potentie iets voor een ander te betekenen. NLvoorelkaar helpt je om potentie om te zetten in actie. Met het platform wordt vraag en aanbod aan elkaar verbonden en kun je op een eenvoudige manier in contact komen met iemand in de omgeving die jouw hulp goed kan gebruiken.